Schilderkunst

Ben Bella Mahjoub

Mahjoub Ben Bella, geboren in 1946 in Maghnia (Algerije), verhuisde naar Frankrijk om eerst zijn studie voort te zetten aan de Ecole des Beaux Arts de Tourcoing, daarna aan de Decorative Arts School in Parijs en tenslotte aan Beaux-Arts in Parijs.

Ben Bella vertegenwoordigt de polsslag van Noord-Frankrijk. Hij speelt een belangrijke rol in het stadsleven, hij is een groot leider en een visuele goochelaar. De kunstenaar heeft 12 km kasseien geschilderd, wat licht brengt in het “vreselijke Parijs-Roubaix”. Hij heeft 400 vierkante meter gevels geschilderd in het centrum van de stad Rijsel. Hij mist geen enkele openbare gebeurtenis: theatervoorstellingen, Ballets du Nord, lokale instellingen, enz. Hij is het soort schilder dat kan ingrijpen en de openbare ruimte kan opfleuren wanneer de stad haar kleuren verliest.

Mahjoub Ben Bella heeft veel geleerd tijdens zijn ballingschap, maar is zijn cultuur van herkomst niet vergeten; hij houdt zich bezig met de westerse versie van kunst. Door gebruik te maken van deze dubbele erfenis kan hij zijn eigen mentale en fysieke ruimte in zijn nieuwe land van verblijf bepalen. Ben Bella’s tekens namen afstand van zijn oorspronkelijke grafische taal, gedicteerd door Arabische kalligrafie, en elk van zijn doeken is een gloednieuw avontuur, een ruimte waar de kunstenaar de schilderkunst opnieuw uitvindt of vernieuwt.

Mahjoub Ben Bella is sinds 1970 op veel artistieke scènes aanwezig; hij heeft talrijke tentoonstellingen gehad in de hele wereld: in Frankrijk, in Europa of in Canada, de VS, Engeland, Koeweit, Rusland, Egypte, Jordanië, Tunesië, Marokko, enz.).

Zoals gevonden en vertaald in ‘M. Ben Bella, “La musique des signes”, 2003.
Ontdek

Kunstwerken