Pop-Up Gent met Dominique Samyn

april 20, 2023

Pop-Up Gent met Dominique Samyn

april 20, 2023

Vanaf vrijdag 05.05 opent Galerie Jos Depypere een pop-up galerie in Gent, België. Onze eerste tentoonstelling zal gewijd worden aan de kunstwerken van Dominique Samyn. Maar laten we eerst de kunstenaar en haar unieke kunstmedium, namelijk warme en koude was, leren kennen.

Do on Horse
Dominique en haar paard in New Mexico, V.S.

Dominique Samyn heeft haar ganse leven over de hele wereld gereisd, gestudeerd, lesgegeven en geschilderd. Ze heeft 15 jaar lang in Santa Fe, New Mexico, gewoond waar ze “off the grid” leefde op een ranch midden in de woestijn.

Leven als een kunstenaar “off the grid” in New Mexico kan een unieke en inspirerende levensstijl bieden, waarbij individuen in contact kunnen komen met de natuur, duurzaam kunnen leven en hun artistieke passies kunnen cultiveren. New Mexico staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke landschappen, van de woestijnen tot de bergen. Het “off the grid” leven verwijst naar het zelfvoorzienend leven, zonder te vertrouwen op openbare nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, water of gas. 

Uitzicht vanuit de studio in New Mexico, V.S.

Dominique haalt haar inspiratie uit het adembenemende landschap dat ze vanuit haar studio in New Mexico, Verenigde Staten, heeft waargenomen.

Met haar werk brengt Samyn de schoonheid van de natuur tot leven, waarbij ze de kijkers onderdompelt in de opvallende kleuren en texturen van het landschap. Haar passie voor het vastleggen van de schoonheid ervan is duidelijk zichtbaar in elke penseelstreek.

Haar passie voor het vastleggen van de schoonheid van de natuur is duidelijk zichtbaar in elke penseelstreek.

Schilderen met was

Schilderen met warme was, ook wel bekend als encaustic schilderen, is een techniek waarbij bijenwas wordt gesmolten en vermengd met pigmenten om een uniek schildermedium te creëren. Het proces omvat het opbouwen van lagen was, die door middel van warmte aan elkaar worden gesmolten, om een getextureerd en rijk oppervlak te creëren. 

Tegenwoordig beheersen slechts enkele Belgische kunstenaars deze techniek.

Encaustic schilderen heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid, met voorbeelden van encaustic kunstwerken die zijn gevonden in Egyptische graven en Romeinse ruïnes. Tegenwoordig beheersen slechts enkele Belgische kunstenaars deze techniek. 

Koude was met olieverf is een techniek waarbij koude wasmedium wordt gemengd met olieverf om een uniek medium voor schilderen te creëren.

Het proces van koude was en olieverf omvat meestal het opbouwen van lagen verf en was, waarbij verschillende gereedschappen zoals paletmessen, brayers en penselen worden gebruikt.

De lagen kunnen transparant of ondoorzichtig zijn en de textuur kan variëren van glad tot sterk gestructureerd.

Het medium kan zowel gebruikt worden voor het maken van abstracte als representatieve kunstwerken, en de variëteit aan technieken en effecten die bereikt kunnen worden, is enorm.

Bezoekers in de studio

De liefde van Samyn voor de natuur gaat verder dan het landschap van New Mexico dat ze vastlegt in haar kunstwerken. Haar uitzicht vanuit haar atelier biedt haar een constante bron van inspiratie, terwijl ze de verschillende dieren observeert die het gebied bewonen.

De lagen kunnen transparant of ondoorzichtig zijn en de textuur kan variëren van glad tot sterk gestructureerd.

Dominique en haar vrienden

In 2021 besloot Dominique Samyn, na 15 jaar “off the grid” te hebben gewoond in Santa Fe, New Mexico, geleidelijk terug te keren naar België en vond een nieuw atelier in Komen.

Ondanks de verandering van omgeving blijft ze inspiratie putten uit de schoonheid van de natuur in haar nieuwe omgeving.

Ontdek de unieke techniek van was en de wonderlijke wereld van Samyn in onze pop-up in Gent van 05.05 tot 28.05.

De opening zal plaatsvinden op donderdag 04.05 van 19:00 tot 23:00 uur in aanwezigheid van de kunstenaar.

De pop-up galerie is geopend van donderdag tot en met zondag.

Adres: Hoornstraat 11, Gent (zijstraat van Veldstraat).

Studio in Komen, België
Ontdek Ook Deze

Gerelateerde Artikelen

Ontdek Ook Deze

Gerelateerde Artikelen