BREAKING: Christian Silvain wint ongeziene plagiaatzaak van Chinese Ye Yongqing in China

september 1, 2023

BREAKING: Christian Silvain wint ongeziene plagiaatzaak van Chinese Ye Yongqing in China

september 1, 2023

Een tijdlang moest kunstenaar Christian Silvain toekijken terwijl de Chinese kunstenaar Ye Yongqing erkenning kreeg voor zijn kunstwerken, die hij had gekopieerd van Silvain. Maar sinds augustus 2023 is daar verandering in gekomen.

De Chinese kunstenaar die het werk van Silvain had gekopieerd, werd nu veroordeeld van plagiaat door een Chinese rechtbank in Peking. Ye Yongqing moet een aanzienlijke schadevergoeding betalen en ook zijn excuses aanbieden in een van de grootste kranten van China. Deze situatie is een ongekende ommekeer, vooral als je bedenkt dat zelfs Bill Gates enkele kunstwerken bezit die door de Chinese kunstenaar zijn gemaakt. Ye’s gekopieerde kunstwerken werden destijds zelfs verkocht op bekende veilingen zoals Sotheby’s.

Links: Christian Silvain, Rechts: Ye Yongqing

Ye Yongqing, ondertussen bekend in China en daarbuiten, schildert sinds hij een tentoonstelling in Parijs bezocht in 1990 in exact dezelfde stijl als Silvain. De Chinese kunstenaar Ye Yongqing maakt al drie decennia lang schilderijen die bijna een exacte kopie zijn van het werk van Silvain. Bovendien verdient hij er goed geld mee: een schilderij gemaakt door Yongqing werd op veilingen bij bekende veilinghuizen zoals Sotheby’s en Christie’s verkocht voor bedragen tot 400.000 euro.

Jos Depypere heeft een uitgebreid dossier samengesteld over Ye Yongqing. Uit het dossier blijkt dat Silvain daadwerkelijk als eerste begon met het maken van schilderijen in zijn bekende stijl. “Silvain was zes jaar eerder. Dat kunnen we duidelijk aantonen. We denken dan ook dat Yongqing een expositie van Silvain in Parijs heeft bijgewoond of een catalogus heeft bemachtigd. Pas daarna is hij in dezelfde stijl gaan werken. Ondertussen heeft hij al miljoenen verdiend door schilderijen van Silvain te kopiëren. Hij beperkt zich trouwens niet tot het namaken van volledige werken. Soms vergroot hij alleen details uit. Met zo’n schilderij heeft hij zelfs geëxposeerd in Brussel.” Uit het dossier van Depypere blijkt ook dat Yongqing de bekende kunstenaar Pierre Alechinsky heeft gekopieerd. “Maar daar is hij snel mee gestopt. Vermoedelijk heeft de entourage van Alechinsky hem erover aangesproken.”

– Jos Depypere

Galerie Jos Depypere - Expositie Christian Silvain Shanghai & Beijing, 2019
Na de publicatie van de eerste artikelen die de plagiaatzaak aan het licht brachten in de Belgische en Chinese media in maart 2019, volgde een ongekend succes voor de werken van Christian Silvain. Wereldwijd werden er kunstwerken verkocht, vooral aan Chinese kunstliefhebbers, waaronder belangrijke musea beheerders. Nadat het plagiaat in 2019 in China aan het licht kwam, verloor Ye zijn status in China, wat resulteerde in een aanzienlijke waardedaling van zijn werk.
Galerie Jos Depypere - Expositie Christian Silvain Shanghai & Beijing, 2019

De eerste tentoonstelling van Christian Silvain in China vond plaats in november 2019 in Shanghai, georganiseerd door JIC Bookstore in samenwerking met Galerie Jos Depypere. Al snel volgde een tweede tentoonstelling in Peking. 

Nadat de maatschappij in maart 2020 wereldwijd werd getroffen door een lockdown, kende het succes een kleine terugval. Ondertussen werd er verder gewerkt aan het aanspannen en uitwerken van de rechtszaak in China. Tot op 23 augustus 2023 een rechtbank in eerste aanleg in Peking haar vonnis publiceerde in de grootste krant van China. Het plagiaat door Ye Yongqing werd vastgesteld, wat een ongekende overwinning is voor een Belgische kunstenaar die een zaak aanspant in China. Ye wordt veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 650.000 euro en moet publiekelijk zijn excuses aanbieden in de krant.

Met de rechtvaardige erkenning van zijn originele kunstwerken en het winnen van de plagiaatrechtszaak tegen Ye Yongqing, opent zich een veelbelovende horizon voor Christian Silvain.
Galerie Jos Depypere - Expositie Christian Silvain Shanghai & Beijing, 2019
Galerie Jos Depypere - Expositie Christian Silvain Shanghai & Beijing, 2019
Links: Christian Silvain, Rechts: Ye Yongqing

Extra informatie

Geïnteresseerd in een werk van Christian Silvain?

Gezien de overweldigende vraag, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen voor vragen, verzoeken, afspraken of meer. We hebben niet alle kunstwerken van Silvain op onze website staan.

Als u contact met ons opneemt, kunt u er zeker van zijn dat we er alles aan zullen doen om zo snel mogelijk op uw vraag te reageren.

Ontdek Ook Deze

Gerelateerde Artikelen

Ontdek Ook Deze

Gerelateerde Artikelen