De wereld van geblazen glas van Giampaolo Amoruso

maart 4, 2024

De wereld van geblazen glas van Giampaolo Amoruso

maart 4, 2024

Van zaterdag 09.03 tot en met zondag 07.04 organiseert Galerie Jos Depypere een solotentoonstelling met de glasgeblazen beelden van Giampaolo Amoruso. Laat u onderdompelen en ontdek het verhaal van Amoruso en zijn nieuwste werken, een getuigenis van zijn evoluerende creativiteit

De artistieke reis van Giampaolo Amoruso is doordrenkt van een verlangen naar creatieve vrijheid, een zoektocht die hem leidde naar de expressieve kracht van glas als medium voor zijn filosofieën en emoties. Geboren in 1961 in Boussu, België, begon Amoruso zijn ontdekkingsreis geïnspireerd door Belgische glaskunstenaars, die hem de mogelijkheid toonden om zijn eigen stem te vinden binnen de rijke tradities van het vak.
De industriële routine kon Amoruso’s verlangen naar creatieve expressie niet bevredigen. Pas toen hij de expressieve kracht van glas ontdekte, begon zijn artistieke reis echt. Zijn studies aan de École des Métiers d’Art de la Province du Hainaut in Mons van 1976 tot 1978 speelden een cruciale rol in zijn artistieke ontwikkeling. Ze hielpen hem zijn eigen stem te vinden en zijn filosofieën en emoties uit te drukken door middel van dit fascinerende medium.

De industriële routine kon Amoruso's verlangen naar creatieve expressie niet bevredigen.

Na als assistent van de kunstenaar Jean-Pierre Umbdenstock in Sars-Poteries, Frankrijk, te hebben gewerkt, besloot hij in 1992 zijn eigen glasblaasatelier te openen in Boussu.

Het was pas in 1996, toen hij met zijn partner Katrien Depypere naar Deerlijk verhuisde, dat Giampaolo Amoruso zich volledig toelegde op zijn persoonlijke artistieke expressie.

Gedurende zijn carrière heeft hij vruchtbare samenwerkingen onderhouden, met name met de Belgische beeldhouwer José Vermeersch. Zijn werk wordt ook internationaal erkend, zoals blijkt uit de talrijke tentoonstellingen waaraan hij heeft deelgenomen in steden als Parijs, New York, Beiroet, Frauenau en Venetië.

De werken van Giampaolo Amoruso vinden hun plaats in prestigieuze collecties van talrijke musea over de hele wereld, zoals het Racine Art Museum in de Verenigde Staten, MusVerre in Sars-Poteries in Frankrijk, het European Museum for Modern Glass in Rödental in Coburg en het Nationaal Glas Museum in Frauenau in Duitsland, evenals het Musée du Verre in Charleroi in België.

De werken van Giampaolo Amoruso vinden hun plaats in prestigieuze collecties van talrijke musea over de hele wereld

Als Belg van Italiaanse afkomst belichaamt Amoruso in zijn werk de dualiteiten van zijn identiteit. Hij verweeft de figuratieve tradities van zowel de Belgische als de Italiaanse cultuur in zijn kunst, waarbij hij hoofden, gezichten en figuren creëert die de menselijke ervaring belichamen.

Met zijn kunstwerken nodigt hij het publiek uit om na te denken over thema’s als identiteit, vergankelijkheid en de zoektocht naar betekenis. Amoruso is niet alleen een meester in glaskunst, maar ook een bruggenbouwer tussen verschillende werelden.

Zijn kunst spreekt tot de ziel, moedigt reflectie aan en inspireert een universele dialoog die de grenzen van tijd, ruimte en cultuur overstijgt. Door zijn kunst laat Amoruso een blijvende indruk achter, die ons herinnert aan de schoonheid en complexiteit van de menselijke ervaring, waarbij grenzen worden overschreden en een tijdloos gesprek wordt gestart.

De verkoopstentoonstelling zal plaatsvinden van zaterdag 9 maart tot zondag 7 april 2024 in Galerie Jos Depypere, Kuurne. De galerij is open van donderdag tot en met zondag van 14:00 tot 18:30 of op afspraak. De vernissage vindt plaats op vrijdag 8 maart van 18:00 tot 23:00 in aanwezigheid van de kunstenaar.

Carine De Brabandere en Ronny Claus wonnen de prijs voor beste cinematografie op het jaarlijkse filmfestival ‘Breedbeeld’ met hun film “Giampaolo Amoruso”, die het verhaal vertelt van onze getalenteerde glasblaaskunstenaar Giampaolo Amoruso, en belicht zowel zijn kunstwerken als de mens achter deze werken.

Ontdek Ook Deze

Gerelateerde Artikelen

Ontdek Ook Deze

Gerelateerde Artikelen