Tijdens deze weken van social distancing denkt Galerie Jos Depypere na over een manier om kunst dichter bij haar verzamelaars te brengen. Door een glimp op te vangen van het dagelijkse leven van onze kunstenaars die beperkt zijn tot hun huis en atelier, hopen we zo een denkbeeldige brug te kunnen bouwen tussen onze artiesten en verzamelaars tijdens deze vreemde tijden van Covid-19.
Wie is Fabrice Gallez? Met de constante aanblik van fotografie en een constante zoektocht om verder te gaan, een getemd geduld om vakkundig het onberispelijke cliché te bereiken, slaagde Fabrice erin door de jaren heen een verhalend gevoel te geven aan al zijn foto’s. Fabrice ontwikkelt momenteel een nieuwe innovatieve benadering om vrouwen weer te geven waarbij ze elk evolueren in een denkbeeldige en abstracte ruimte. Zijn huidig project heet: “Hermetische Wijsheid”. Het hermetische koninkrijk betreden betekent een ander universum betreden. Elk beeld geeft ons een gevoel van leegte terwijl we de schoonheid en zuiverheid van een raadselachtige dame bewonderen. Elk van hen evolueert in een imaginaire en tijdloze wereld waar gebaren en naaktheid worden geabsorbeerd door een sluier die wordt verstoord door vakkundig beheerste kleurensporten.
Heeft deze situatie uw dagelijkse leven veranderd? Persoonlijk, heb ik iets uit deze lockdown geleerd. Het heeft me in staat gesteld om terug te gaan naar de basis, vrij te zijn van de stress van het dagelijks leven en om een aantal slechte gewoonten af te leren.
Kunt u ons een typische dag in uw atelier beschrijven? Na een goed ontbijt probeer ik mijn dag te structureren. Deze vangt aan met een wandeling in de natuur, luisterend naar de lente. Deze ontwakende natuur brengt me tot meditatie en inspireert me om nieuwe creatieve prikkels te vinden. Terug thuis is het tijd voor huis en tuin D.I.Y. ’s Middags wissel ik in mijn atelier af tussen sculptuur en fotografie. Ik ontwikkel en experimenteer met nieuwe technieken om het bereik van mijn creaties te vergroten.
Hebben deze tijden uw visie op kunst gewijzigd? De quarantaine heeft mijn visie op kunst niet gewijzigd, integendeel het bood nieuwe kansen aan voor mijn kunst. Hierdoor kon ik mijn visie op mijn werken verbreden. In deze periode moet je net als een spons zijn en zoveel mogelijk informatie opnemen en dit op je eigen manier uitdrukken. Om dit te kunnen doen, gebruik ik objecten of andere ideeën die actueel zijn, zoals beschermende maskers, de degradatie van het virus op ons lichaam, verspreidende druppels,…
Gelooft u dat kunst mensen kan helpen tijdens deze vreemde periode? Kunst heeft als doel taboes en vooroordelen te doorbreken. Kunst heeft het altijd mogelijk gemaakt om zich anders uit te drukken, een andere taal te gebruiken, een andere kijk op de actualiteit te hebben, … Dit is dus een goede therapie om zich met andere dingen dan de opsluiting gevoelsmatig te verbinden. De verbeelding wekken…
Heeft de situatie uw eigen werken beïnvloed?De huidige situatie heeft mijn eigen werken niet echt beïnvloed. Ik zou zeggen dat ze bijna een weerspiegeling zijn van deze periode. De personages die ik fotografeer, bevinden zich achter een sluier wat het gevoel geeft van een besloten en gezuiverde wereld.
Wat is het eerste wat u wenst te doen wanneer dit allemaal over is? Het eerste dat ik zal proberen te behouden, is mijn tijd en proberen te profiteren van alle positieve dingen die deze opsluiting me in deze periode hebben gebracht. Ik zal ook graag mijn werk met anderen delen en samen komen om erover te kunnen discussiëren. Dus om mensen terug te zien, ja, maar vreemd genoeg vrees ik dit moment.