Een Pandemische Zomer

september 7, 2020

De afgelopen maanden hebben we veel van onze inspanningen in het water zien vallen.

Toekomstige projecten vielen uit elkaar, te beginnen met de annulering van de jaarlijkse kunstbeurs van Art Up! Lille 2020 op 3 maart 2020. Terwijl de pandemie zich langzaam verspreidde, werd een van de meest bekende hedendaagse kunstbeurzen van Frankrijk met meer dan 40 000 jaarlijkse bezoekers genoodzaakt om de 2020-editie uit te stellen naar 2021.

“Je moet roeien met de riemen die je hebt”, luidt het gezegde. Daarom hebben we besloten om onze Art Up! Lille stand naar onze galerie in Kuurne te brengen voor het weekend. Door onzevastberadenheid maar zeker dankzij ons enthousiaste team van vrijwilligers en trouwe klantenkring is ons last-minute initiatief een groot succes geworden.

In toenemende mate geconfronteerd met de ongekende wereldwijde ontwikkeling van het virus en de nationale lockdown die door de Belgische federale autoriteiten werd uitgevaardigd, sloot Galerie Jos Depypere op 18 maart. Gaandeweg werd duidelijk dat in de nabije toekomst steeds meer evenementen en kunstbeurzen zouden worden afgelast. Zo zou Eurantica Fine Art Fair 2020 de editie van 2020 annuleren, waaraan we samen met onze kunstenaar en kunstfotograaf Bart Ramakers zouden deelnemen.

Ook andere kunstenaars werden gehinderd in hun toekomstplannen. Zo werd glaskunstenaar Giampaolo Amoruso, die zich verheugde op zijn tentoonstelling ‘Umanita Poetica’ in het Glasmuseum van Charleroi (BE), geconfronteerd met het uitstellen van zijn expo naar 19 september 2020.

We besloten het beste uit de quarantaine te halen en lanceerden een reeks interviews met onze artiesten zoals Dominique Samyn, Fabrice Gallez en Gilles Van Schuylenbergh over hoe zij deze periode hebben ervaren. Ze legden uit hoe de opsluiting hen in staat stelde hun visie op kunst te verbreden en na te denken over hun eigen werk. Hierdoor bleek kunst niet alleen een geweldige remedie tegen de dagelijkse stress, maar ook een manier om te genieten van de essentie van het leven.

Galerie Jos Depypere heropende eindelijk haar deuren in mei 2020. Nog steeds gehinderd door de maatregelen van onze Belgische regering om het virus onder controle te houden, voelde een bezoek van onze klanten aan de galerij niet hetzelfde als voorheen. Belust op meer, konden we niet stil zitten en wilden we een manier vinden om onze kunstverzamelaars enthousiast te houden.

Zo planden we in samenwerking met Vastgoedkantoor Engel & Völkers een tentoonstelling van Kamagurka en Herr Seele in het pas gerenoveerde historische gebouw ‘de Patria’ in Kortrijk. Een breed scala aan nieuwe werken gewijd aan de Covid-19-crisis werden tentoongesteld, evenals enkele iconische Cowboy Henk-schilderijen.

Toch hadden we zin in meer. Onze missie was om onze klanten een frisse en unieke ervaring aan te bieden. De succesvolle Belgische ‘Staycation’-campagne deed ons twijfelen over het openen van een tweede galerij aan de Belgische kust. Knokke, bekend om zijn levendige kunstscene en voor het hosten van meer dan 150 kunstgalerijen, bleek de ideale locatie voor een pop-upgalerij tijdens de zomermaanden.

Na het vinden van een geschikte tentoonstellingsruimte aan zee, opende de pop-up op 1 juli 2020 haar deuren. Door regelmatig de tentoonstellingsdisplay te veranderen, werden verschillende van onze kunstenaars in de schijnwerpers gezet zoals Bart Ramakers, Bernard Pras, Giampaolo Amoruso, Laurent Dierckx, Frédéric Fontenoy en C.Leg.

De laatste twee weken van september willen we het over een andere boeg gooien. Hoewel onze focus het grootste deel van onze tijd in Knokke lag op moderne en hedendaagse kunst, willen we een andere kant van Galerie Jos Depypere laten zien. Omdat de geschiedenis zich blijft herhalen, kan het oude net zo nieuw zijn als het moderne.

Daarom zal onze pop-upgalerij in Knokke van vrijdag 18 tot en met zondag 27 september uitsluitend gewijd zijn aan oude kunst en sculpturen van Jose Vermeersch. We stellen u werken voor van Evariste Carpentier, Constant Permeke, César de Cock, Floris Jespers, Louis Robbe en nog veel meer.

Ontdek Ook Deze

Gerelateerde Artikelen

Ontdek Ook Deze

Gerelateerde Artikelen